Click for Koh Samui, Thailand Forecast
Mat & Dryck – Om Thailändsk Mat

Skaldjur De flesta restauranger serverar kylt ostron på ett halvt skal med vitlök-citron och chilisås toppad med kinesisk senap, en förrätt som verkligen är oemotståndlig! En annan metod att tillaga ostron på är att steka, koka eller stuva dem i en lerkruka med doftande basilikablad. Hjärtmusslor, musslor, musslor och andra skaldjur finns på Samui. Dessa skaldjur är antingen aromatiskt ångade med söta örter eller sauterade i vitlökssmör. Vid val av skaldjur, anses det vara fräscht när membranet är klart.

Hummer Humrar förvaras vanligen i behållare. Humrar kan kokas och serveras med vitlökssmör. Skaldjursrestauranger stoltserar med sina egna recept på hemliga såser som du kan beställa. När du väljer humrar, ska fogen mellan huvudet och svansen vara genomskinlig och inte svart och missfärgad.

Bläckfisk Vitlöks-bläckfisk eller grillad bläckfisk är aptitliga rätter, även friterad bläckfisk är utsökt. Den tunna krispiga frityrsmeten smular sig när du biter i det läckra och möra köttet.

Krabba Krabbor smakar utmärkt när de är stekta med currypulver. En tallrik chili-krabbor med extra stark peppar är lämpligt för de personer som älskar stark mat. Krabbklor med glasnudlar och selleri är en mild och frestande thailändsk maträtt som serveras i en lerkruka. Grillade krabbor är ett intressant sätt av tillaganing, medan kokta krabbor är det europeiska sättet att avnjuta köttets naturliga sötma. För att säkerställa färskheten, måste krabbor vara levande när du väljer ut dem.

Fisk Ångad fisk (Pla Neung) serveras i en fisk-formad bricka ovanpå värme. Varje restaurang har sin egen variant av garnering av ångkokt fisk. Vissa toppar med konserverade sojabönor, ingefära, vitlök och lök. Andra kombinerar fläskfärs med konserverad citron, konserverad purjolök, chili, lök eller schalottenlök.

Blåfisk, abborre, mullus, tonfisk, trevally och olika sorters havsabborrar är fiskar som rekommenderas att ångkoka. Sötsur fisk (Pla Preaw Wan) är en friterad fisk med en sjudande sås gjord av arrowrot, baby-gurkor, tomater, ananas och lök som östs över fisken. Fisk med tre Såser (Pla Sam Rod) är friterad fisk som serveras med en kombination av tre såser. Friterad grön senap används som garnering. Flundra, tonfisk och sjötunga rekommenderas för denna speciella thailändska maträtt. Stekt fisk med vitlök och peppar (Pla Thod Krathiam) är stekt och kryddad med stekt vitlök och en ordentlig nypa peppar. Grillad fisk (Pla Yang) är en välsmakande upplevelse inlindad i bananblad som tillagas direkt på grillen. När du väljer ett färsk fisk, ska ögonen lysa och inte vara slöa eller glansiga. Fiskens kropp ska kännas fast när man trycker på den och gälarna ska ha en rik röd färg.

Räkor Räkor Ett brett utbud av räkor finns att tillgå, gråa eller rosa. Tigerräkor kallas ofta jumboräkor. De är oftast grillade och köttet drar lätt bort från skalet. Ett annat populärt sätt att tillaga räkor på, är att göra ett snitt i mitten och sautera med vitlökssmör. Mindre räkor kan tillagas på ett delikat vis med kokta örter, stekt med vitlök och peppar eller bakade med salt. Du bör inte lämna Samui utan att ha smakat Tom Yum Goong, Thailands national-soppa gjord av citrongräs, ingefära och räkor. När du väljer ut räkor, skall huvudna inte vara missfärgade och de ska inte ha obehaglig lukt.

Klibbigt Ris Klibbigt Ris Häll 4 (2 lb/1 kg) koppar klibbigt ris i en kastrull och tillsätt vatten so att det täcker. Gnid riset mellan händerna flera gånger och låt det grumliga vattnet rinna av, tillsätt rent vatten och upprepa tills vattnet är klart. Blötlägg över natten i vatten som täcker eller, för att spara tid, kan det blötläggas i varmt vatten i 3 timmar innan det ångas. Töm riset på vatten och lägg ett tyg i en fodrad korg eller i en ångkorg. Placera korgen över en gryta med kokande vatten, täck och ånga i ca 30 minuter.

Papayasallad Skala papayan och skölj den under rinnande vatten. Ta bort kärnorna och strimla fruktköttet med ett rivjärn. Ställ åt sidan. Lägg vitlöksklyftor och chili i en mortel och mosa med en mortelstöt tills det är krossat i små bitar. Tillsätt papayan och de återstående ingredienserna och blanda försiktigt allt med mortelstöten och en sked. Serveras kall.


Satay Skär kycklingbröstet fint, cirka 1 1/2 tum (knappt 4 cm) på bredden. Blanda ihop, eller blanda i en mixer, korianderfrön, kumminfrön, peppar, gurkmeja, currypulver, galangal, citrongräs, salt och vitlök. Häll de blandade ingredienserna i kokosmjölk. Tillsätt socker och vegetabilisk olja och blanda igen så att alla ingredienser är väl blandade. Tillsätt kycklingskivorna och marinera i 2 timmar. Trä kycklingskivorna på spetten. Häll marinaden i en kastrull och värm tills det börjar kokar. Lägg kycklingskivorna över en kolgrill och tillsätt såsen på kycklingen samtidigt som du vänder spetten. När de är genomstekta, servera med sataysås och gurksås.


Grillad Kyckling Gnid hela kycklingen med de kombinerade ingredienserna till marinaden och låt marinera i 15 minuter. Baka i 350 F (180 C) i 45 minuter och stek/grilla därefter i 10 minuter tills den är klar. Skär i mindre bitar före servering.

Kaeng Khiao Wan Nuea (Gröncurry med nötkött) Lägg alla ingredienserna till den gröna currypastan i en elektrisk mixer och mixa tills det är slätt, eller mosa det i en mortel. Häll kokosmjölken och gröncurrypastan i en stor kastrull och värm till kokning. Tillsätt nötkött, fisksås och socker. Svalna på svag kokning i 5 minuter. Tillsätt auberginen och låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt kokosgrädden och rör om. Lägg i kefir-limeblad och basilikablad. Häll över innehållet i en serveringsskål och garnera med röd spanskpeppar.

Khao Phat Khao Phat (Stekt ris) Hetta upp oljan i en wok- eller stekpanna, tillsätt kycklingen och vitlöken och blanda väl över värmen i 1 minut. Tillsätt lök och stek i 1 minut, knäck i äggen, blanda ordentligt och rör sedan i riset och resten av ingredienserna. Rör om ordentligt. Stek i 2 minuter och servera därefter genast med gurkskivor och hela salladslökar.

Thot Man Pla (Curry-fiskkakor) Mosa eller mal ihop schalottenlök, vitlök, citrongräs, korianderrot, galangarot, krachairot, pepparkorn, rivet skal av kefir-lime, riven torkad chili, salt och räkpasta till en fin smet . Tillsätt den mosade fisken i en elektrisk mixer och mixa ihop med curryblandningen. Tillsätt uppvispat ägg. Häll i fiskblandningen med curry i en stor skål. Blanda i hackade bönor. Gör platta, runda fiskkakor. Använda cirka 1 tesked av fiskblandningen i taget. Hetta upp olja i en stekpanna och fritera kakorna fisk tills de är gyllenbruna. Servera med gurkdressing.

Mi Krop (Krispiga nudlar) Värm olja till 375 F (190 C) i en wokpanna eller djup stekpanna och stek risvermiceller tills de är pustade. Ställ åt sidan. Kombinera ingredienserna till såsen i en stor stekpanna och stek på medelvärme i 4 minuter, tills den har en sirapsliknande konsistens. Om så önskas, stek vispade äggen i en liten kastrull. När det är stekt, ta bort från värmen och skär till strimlor. Ställ åt sidan. Tillsätt nudlarna till såsen och blanda snabbt så att de blir jämnt täckta. Lägg upp på ett serveringsfat, strö över garnering och lägg äggstrimlorna på toppen. Servera omedelbart.

Tom Kha Kai (Kyckling och kokosnötssoppa) Blanda halva kokosmjölken med galangal, citrongräs och limeblad i en stor kastrull och värm till det kokar. Tillsätt kyckling, fisksås och socker. Sjud i cirka 4 minuter, eller tills kycklingen är kokt, och tillsätt sedan resten av kokosmjölken. Värm bara tills det kokar. Tillsätt limejuice och chilipasta i en serveringsskål och häll soppan över dem. Garnera med korianderblad och krossad chilipeppar.

Po Pia Thot (Vårrullar) Värm upp en stor stekpanna, tillsätt olja, vitlök och fläskkött, och stek tills köttet är genomstekt. Tillsätt morötter, selleri, såser, socker och peppar. Stek 1 minut på hög värme för att tömma på sås och torka upp all vätska som är kvar från pannan. Låt fyllningen svalna och tillsätt sedan böngroddar. Placera ett omslag som en diamant med ett hörn riktat mot dig och lägg två matskedar på den nedre delen. Vik upp hörnet och rulla en gång. Vik in sidorna och pensla den övre delen av omslaget med äggula. Rulla ihop omslaget och försegla hela vårrullen. Upprepa med resten av omslagen. Hetta upp oljan till 350 F (180 C) och fritera vårrullarna tills de är gyllenbruna. Servera med en sötsur sås.

Tom Yum Kung (Stark och sur räksoppa) Koka buljong på medelvärme. Tillsätt vitlök, limeblad, galangal, fisksås, citrongräs, schalottenlök och sedan svamp och chilipeppar om du använder det. Låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt räkor och värm tills det kokar. Koka tills räkorna är rosa, ogenomskinliga och fasta men inte längre än 1 minut. Medan räkorna kokas, häll i limejuice och chilipasta i en serveringsskål. Häll soppan i skålen, rör om och garnera med korianderblad.

Pat Thai (Thailändska stekta nudlar) Fräs hackad vitlök och lök tills de blir gula. Lägg i kycklingen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt räkor, inlagd vit rädisa, sojaböns-massa. Knäck i äggen i pannan och gör äggröra. Tillsätt socker, fisksås, vinäger samt mald torkad röd chili och rör om väl. Häll i nudlarna, stek tills det är ordentligt blandat, tillsätt vårlök, 3/4 eller en halv kopp böngroddar (använd de båda resterande klippta ändarna till garnering) och stek tills de är genomstekt. Sleva upp på en tallrik, garnera med malda rostade jordnötter, böngroddar, morot, kål och skivad lime.

Yam Nuea (Kryddig nötkötts-sallad) Tillaga köttet tills det är medel-lätt stekt, eller som du föredrar det, och skär det till små tunna skivor. Stöt tills det är slätt tillsammans med vitlök, 2 hackade korianderblad, socker, soja, limesaft, salt och svartpeppar. Hetta upp oljan i en kastrull och stek kryddblandningen i 3-4 minuter. Tillsätt köttet och stek i ytterligare en minut. Ta köttet från värmen och låt svalna. Servera på en tallrik, strö sedan över chili och garnera med de återstående korianderbladen. Gör 4-6 portioner.


Sök plats
Karta Koh Samui
Rekommenderade Restaurang

The Cliff Bar & Grill
Typ: Medelhavs-Mat
Plats: Lamai
Öppet: från mitt på dagen - 1.00 am
Tel : 0 7741 4266

Zico's Bar and Grill
Typ: Brazilian
Plats: Chaweng Beach
Öppet: 5:00 pm - 1:00 am.
Tel : 0 7723 1560

Top Ten Restaurant
Typ: Thailändsk & Internationell
Plast : Chaweng Beach
Öppet: 06:00 pm. - 1:00 am.
Tel : 077 230 235

Baan Boran Restaurant
Typ: Thailändsk Mat
Plats: Chaweng
Öppet: 6:30 pm – midnatt
Tel : 0 7796 2001-5
© 2017 Samui.se - Alla Rättigheter Förbehålles.
Reseinformation om Koh Samui
Web Sawadee Public Company Limited
888/124 Ploenchit Rd., Bangkok 10330, Thailand.